Πραγματοποιήθηκε χθες 23/08 το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα «Χειμαδιά» Πρέβεζας που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης με την υποστήριξη του Δήμου και της Π.Ε. Πρέβεζας.
Η Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα Πρέβεζας έγινε για μία ακόμη χρονιά, 16η, τόπος συνάντησης για τους Σαρακατσαναίους αλλά και για κόσμο τόσο από την περιοχή της Πρέβεζας αλλά και τουριστών που έσπευσαν να γλεντήσουν σ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με ορόσημο την παράδοση.
Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν πτυχές της σαρακατσάνικης ζωής, με ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο διατροφής των παλαιότερων Σαρακατσαναίων της Ηπείρου, όπως αποτυπώνεται μέσα από την ιδιότυπη ζωή και τη λιτή τους καθημερινότητα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Δήμητρα Αηδώνη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γιάννης Βέργος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αργυρός, Παγγές, Σαργιάνογλου, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ‘’Ανάπτυξη Τώρα’’ κ. Νίτσας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πασσάς και Δράκος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών κ. Σιόρεντας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θεόδωρος Κάλλης, όπου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους κάνοντας μια αναφορά στη δύσκολη χρονιά τόσο προσωπικά για τον ίδιο όσο και για την περιοχή μας που σημαδεύτηκε από τροχαία ατυχήματα , απώλειες και πυρκαγιές με αναφορά στην περιοχή της Φιλιππιάδας.
Λίγα λόγια για την ιστορία:
Η πυρά και η εστία ή γωνιά αποτελούσαν για τους Σαρακατσαναίους το κέντρο της οικογενειακής και κοινωνικής τους ζωής. Ήταν η ζεστασιά του καλυβιού, ο φούρνος που ψήνουν το ψωμί, τις πίτες και μαγειρεύουν. Η διατροφή των Σαρακατσαναίων χαρακτηρίζεται ως λιτοδίαιτη, καθώς βασιζόταν στο ψωμί και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρόλο που είναι κτηνοτρόφοι, μόνο σε ορισμένες περιστάσεις θα φάνε κρέας και αυτές σχετίζονται με μία γιορτή ή τάμα και φυσικά συνοδεύεται από κρασί και γλέντι. Στη γαστρονομία των Σαρακατσαναίων κυριαρχούν οι πίτες. Οι παραδοσιακές σαρακατσάνικες πίτες παρασκευάζονται με κουρκούτι, όπως η κασσιόπιτα ή η τσουκνιδόπιτα αλλά και οι πίτες με τα φύλα, τα πέτρα, όπως συνηθίζεται να λέγονται από τις Σαρακατσάνες, η λαχανόπιτα, η γαλατόπιτα, η τυρόπιτα και αρκετές ακόμη ανάλογα με την εποχή και τα είδη που είχαν στη διάθεσή τους οι νοικοκυρές.
Τι περιελάμβανε το πρόγραμμα της χθεσινής εκδήλωσης:
Επιλεγμένοι παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια παρουσιάστηκαν από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης και των φιλοξενούμενων Συλλόγων Σαρακατσαναίων.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τα τραγούδια τους οι κορυφαίοι Σαρακατσαναίοι ερμηνευτές Νίκος Γιαννακός και Κώστας Γαρέφης, τους οποίους συνόδευαν οι ταλαντούχοι μουσικοί Γιώργος Κωτσίνης στο κλαρίνο, Κώστας Κωσταγιώργος στο βιολί, Γιάννης Γαλάνης στο λαούτο και Διαμαντής Παπαναστασίου στα κρουστά.
Στην είσοδο της Στάνης βρίσκονταν και έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, καθώς και μέλη της Αδελφότητας για τη συλλογή επιπλέον πληροφοριών ενώ και στην αίθουσα του Συλλόγου υπήρχε έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής ενώ οι μικροί φίλοι είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν την παράδοση των Σαρακατσαναίων μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με παιχνίδια και ζωγραφική.
Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης των επισκεπτών να γνωρίσουν από κοντά τα κονάκια και τις αχυρένιες καλύβες που άλλοτε αποτελούσαν κατοικίες ή εργαστήρια.