Αρχική » Ο “χάρτης” της Ποσειδωνίας στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου

Ο “χάρτης” της Ποσειδωνίας στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου

με Βασίλης Κούρκουλας

Η πρόσφατη έρευνα που έγινε από την iSea για τα λιβάδια Ποσειδωνίας (θαλάσσιας βλάστησης) στην περιοχή του Ιονίου έφερε στο φως για πρώτη φορά την έκταση αλλά και την κατάσταση του συγκεκριμένου οικοσυστήματος το οποίο απλώνεται σε μια έκταση περίπου 440 χιλιομέτρων.

Με στόχο την προτεραιοποίηση των λιβαδιών στην περιοχή προέκυψε ότι η αγκυροβόληση ασκεί την πιο άμεση, εκτεταμένη και εποχικά έντονη πίεση στη θαλάσσια αυτή χλωρίδα, ενώ οι υδατοκαλλιέργειες και οι απορρίψεις λυμάτων επιφέρουν επίσης σημαντικές επιπτώσεις στα λιβάδια του Ιονίου Πελάγους.

Ως δεύτερο βήμα μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας οι επιστήμονες προχώρησαν σε ταξινόμηση των περιοχών ανά κατηγορία από “Ακρως απειλούμενα έως ελαχίστως απειλούμενα”.

Banner

Η κατάσταση φαίνεται να είναι σχετικά καλή στην περιοχή μας με την κλίμακα “ελαχίστως απειλούμενα” να χαρακτηρίζει τις ακτές γύρω από το Άκτιο μαζί με άλλα σημεία σε Κεφαλλονιά, Κέρκυρα και Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Αντίθετα, λιβάδια που φαίνονται να απειλούνται περισσότερο καταγράφονται στο εσωτερικό αρχιπέλαγος του Ιονίου, τους Παξούς και τους Αντίπαξους καθώς και την περιοχή της Μεσσηνίας.

H Ποσειδωνία αποτελεί τροφή για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς, εμπλουτίζει τη θάλασσα με οξυγόνο, ενώ συνιστά έναν από τους πιο καίριους συμμάχους στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης ως μια μια από τις πιο αποτελεσματικές δεξαμενές άνθρακα σε σύγκριση με άλλα οικοσυστήματα.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00