Αρχική » Μήνυμα Δημάρχου για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Μήνυμα Δημάρχου για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

με Βασίλης Κούρκουλας

Με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας του ελληνισμού του Πόντου, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, προέβη στο ακόλουθο μήνυμα:

“Η 19η Μαΐου αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική ιστορική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό. Είναι Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Τέτοια ημέρα το 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και άρχισε τις σφαγές, τα βασανιστήρια, και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του  Πόντου, με περίπου 353.000 νεκρούς. 

Η γενοκτονία των Ποντίων, ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του προηγούμενου αιώνα. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί δικαίωση για τον ποντιακό ελληνισμό και συνδέει τον σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη. Απαιτείται όμως και η αναγνώριση από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Ο αγώνας γι’ αυτή την σημαντική δικαίωση συνεχίζεται. 

Banner

Οι Νεότουρκοι εθνικιστές υπό τον Κεμάλ, χρησιμοποιώντας τον ξεριζωμό, τις σφαγές, τις εκτοπίσεις, τα βασανιστήρια, την πείνα και τα στρατόπεδα θανάτου, εξαντλώντας κάθε βιαιότητα, κατάφεραν να εκδιώξουν τον ελληνικό χριστιανικό πληθυσμό. Τίποτε όμως δεν στάθηκε ικανό να κάμψει το φρόνημα και να αλλοιώσει την ελληνική συνείδηση αυτών των ανθρώπων. Η άφιξη των Ποντίων στις Νέες Πατρίδες ήταν η απαρχή μιας δύσκολης, αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό Ελληνισμό. 

Η περιοχή του Δήμου μας ήταν μία από εκείνες που υποδέχτηκαν Έλληνες του Πόντου με τη Νέα Κερασούντα να γίνεται μία νέα πατρίδα. Η προσφορά τους τόσο στην οικονομική ζωή της περιοχής (αγροτική οικονομία), όσο και στην πνευματική και πολιτιστική ζωή μέσα από τις παραδόσεις και τα έθιμά τους είναι τεράστια. «Μπόλιασαν» και εμπλούτισαν τον τόπο μας με τα έθιμα που έφεραν μαζί τους και τις παραδόσεις τους. Τους οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ’. 

Τιμούμε και δεν ξεχνάμε! 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00