Αρχική » Δήμος Ιωαννίτων: Η δημοτική αρχή λογοδότησε στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης

Δήμος Ιωαννίτων: Η δημοτική αρχή λογοδότησε στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης

με Βασίλης Κούρκουλας

Στα θέματα που έθεσε η αντιπολίτευση απάντησε η δημοτική αρχή στην πρώτη ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών, «περί λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής».

Πιο αναλυτικά, στο θέμα που αφορά την κανονιστική απόφαση για τα τραπεζοκαθίσματα που τέθηκε από την παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρήστος Τάτσης, σημείωσε ότι σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες η εισήγηση ετοιμάζεται με βάση τις ευρωπαϊκές και εθνικές οδηγίες, ενώ από την μεριά του ο Δήμαρχος Θωμάς, Μπέγκας, ζήτησε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή με γραπτά υπομνήματα, καταθέτοντας τις προτάσεις που εκείνες θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ολοκλήρωση της απόφασης. 

Αναφορικά με την πορεία των διαδικασιών συγχώνευσης των καταργηθέντων Νομικών Προσώπων, θέμα που τέθηκε από την παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή», ο Γενικός Γραμματέας του δήμου, Κωνσταντίνος Μπαμπασίκας, μίλησε για ριζικές αλλαγές που φέρνει η κατάργηση των νομικών προσώπων και τη δυσκολία που υπάρχει για την πλήρη ενσωμάτωσή τους.

«Από τις πρώτες μέρες έχουν γίνει έγκαιρα όλες οι ενέργειες για την ομαλή άσκηση των αρμοδιοτήτων των νομικών πρόσωπων που καταργήθηκαν, μέσω του δήμου πλέον, ενώ ταυτόχρονα προχωρά η κατάρτιση του νέου οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας», είπε μεταξύ άλλων, ενώ εξήγησε ότι θα πρέπει πρώτα να τροποποιηθεί ο υπάρχον Οργανισμός Εσωτερικής λειτουργίας με την ενσωμάτωση των καταργημένων νομικών προσώπων στο δήμο και σε δεύτερο χρόνο να συσταθεί ο νέος Οργανισμός.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιωαννίνων τόνισε ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης των καταργημένων νομικών προσώπων του δήμου είναι επίπονη, αλλά η δημοτική αρχή την χειρίζεται με γρήγορες διαδικασίες, χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ούτε στις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων των καταργημένων νομικών προσώπων.

Στο θέμα της τήρησης απογραφικών στοιχείων της αποθήκης του δήμου Ιωαννιτών που τέθηκε από την παράταξη «Ιωάννινα_2023», η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γεωργία Γιώτη, έδωσε εξηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της αποθήκης του δήμου, τις διαδικασίες προμηθειών και παρακολούθησης των υλικών που διαθέτει, ενώ και ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε ότι γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος με τη δημοτική αρχή να προτίθεται να προχωρήσει σε διαδικασίες αναβάθμισης του συστήματος παρακολούθησης.

Ο κ. Μπέγκας, σημείωσε ότι η διαχείριση της αποθήκης πρέπει να περάσει στην ψηφιακή εποχή συνδέοντάς την αναβάθμιση αυτή και με την μετεγκατάσταση του εργοταξίου.

Η παράταξη «Γιάννενα Όμορφη Πόλη» ζήτησε ενημέρωση για τις εργασίες προόδου του έργου του «Μεγάλου Δακτυλίου». 

Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος έργων, Κώστας Γκόγκος, μίλησε για ένα σημαντικό, αναπτυξιακό έργο για το δήμο Ιωαννιτών, παρουσιάζοντας την μέχρι τώρα εξέλιξή του.

Επικεντρώνοντας στην απόφαση για τροποποίηση της μελέτης ως προς την βελτίωση του υπεδάφους με χαλικοπασσάλους, εξήγησε ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, μέσω συμπληρωματικών γεωτεχνικών ερευνών, προέβη στο συμπέρασμα ότι «για το υπέδαφος της περιοχής του έργου προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης ρευστοποιήσιμων στρώσεων ‘μηδενικής’ πρακτικά συνοχής, και υψηλής συμπιεστότητας», κι έτσι πρότεινε την κατασκευή χαλικοπασσάλων «για την αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων και προκειμένου να διασφαλιστεί η έντεχνη κατασκευή και βιώσιμη λύση για το έργο». 

Ο κ. Μπέγκας έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας ότι μελετητικές αστοχίες μπορεί να υπάρχουν σε μελέτες τεχνικών έργων αλλά πρέπει να εντοπίζονται και να διορθώνονται έγκαιρα προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στην εκτέλεση τους.

Παράλληλα εξήγησε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η προβλεπόμενη προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης.

«Δεν συγκρουόμαστε με κανένα φορέα και στη λογική της εξασφάλισης της ποιότητας των δημόσιων έργων θα πρέπει να συντασσόμαστε όλοι», κατέληξε ο κ Μπέγκας.

Τελευταίο θέμα που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε από την «Λαϊκή Συσπείρωση» και αφορούσε τους ελεύθερους χώρους (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, κτλ).

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Πέτρος Παλάσχας, απάντησε ότι σύντομα 20 παιδικές χαρές θα έχουν σήμα πιστοποίησης, η οποία ωστόσο δεν διαρκεί για πάντα, αλλά έχει διάρκεια ενός έτους.

«Ως δήμος έχουμε 65 παιδικές χαρές και σύντομα 20 απ’ αυτές θα έχουν πιστοποίηση. Στόχος μας είναι να τις πιστοποιήσουμε όλες. Μέχρι να γίνει αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι ακατάλληλες προς χρήση», είπε ο κ. Παλάσχας, προσθέτοντας ότι υπάρχει σχέδιο προκειμένου να πιστοποιηθούν παιδικές χαρές σταδιακά σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου και όχι μόνο στο κέντρο της πόλης.

Παράλληλα, εξήγησε ότι το στοίχημα για τη δημοτική αρχή δεν είναι μόνο η πιστοποίηση των παιδικών χαρών αλλά και η συντήρηση και προστασία τους από βανδαλισμούς στους οποίους υπόκεινται πολύ συχνά.

Για το Πάρκο Πυρσινέλλα εξήγησε ότι το έργο ξεκίνησε με βάση τα όσα έχουν παραληφθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του χρόνου.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος εξέφρασε την άποψη ότι οι παιδικές χαρές δεν είναι ο μόνος χώρος για να παίζουν τα παιδιά και γι’ αυτό η δημοτική αρχή έχει στόχο την αναβάθμιση όλων των δημόσιων χώρων προκειμένου να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην ανάγκη διαφύλαξης του δημόσιου χώρου τονίζοντας:

«Υπάρχει μια μειοψηφία που βανδαλίζει τους δημόσιους χώρους και είναι ευθύνη όλων των φορέων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Οφείλουμε όλοι μαζί να αναλάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες».

Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00