Αρχική » Τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πτηνών στους υγρότοπους της χώρας

Τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πτηνών στους υγρότοπους της χώρας

με Βασίλης Κούρκουλας

Το Σαββατοκύριακο 13/14 και το επόμενο 20/21 Ιανουαρίου 2024 θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών σε πάνω από 220 υγρότοπους της χώρας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και συνεργαζόμενους φορείς.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται στις μετρήσεις αυτές συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία των υδρόβιων πουλιών και των υγροτόπων και στην ανάδειξη της αξίας των υγροτοπικών οικοσυστημάτων.

Στις καταμετρήσεις συμμετέχουν πάνω από 150 εθελοντές παρατηρητές πουλιών από όλη την Ελλάδα, τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οι οποίοι συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή με τη συμμετοχή προσωπικού και την παροχή εξοπλισμού ενώ καταμετρούνται γύρω στις 350.000 πάπιες, χήνες, φαλαρίδες και διάφορα άλλα παρυδάτια.

Banner

Οι καταγραφές καλύπτουν κάθε χρόνο περισσότερους από 220 μικρούς και μεγάλους υγρότοπους της χώρας μας, από τους πλέον σημαντικούς υγροτόπους, όπως τα δέλτα των ποταμών Έβρου και Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, τους υγροτόπους του Νέστου, τη λίμνη Κερκίνη, την Πρέσπα, τον Αμβρακικό, το Μεσολόγγι και το Κοτύχι, έως μικρούς παράκτιους νησιωτικούς υγρότοπους, ορεινές λίμνες, ακόμη και τεχνητούς ταμιευτήρες.

Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο που διεξάγεται σε πάνω από 100 χώρες.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00