Αρχική » Πρέβεζα: Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου “Αναβάθμισης Υποδομών και Υπηρεσιών Προσκυνηματικού Τουρισμού” (Photo)

Πρέβεζα: Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου “Αναβάθμισης Υποδομών και Υπηρεσιών Προσκυνηματικού Τουρισμού” (Photo)

με Βασίλης Κούρκουλας

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου “Αναβάθμισης Υποδομών και Υπηρεσιών Προσκυνηματικού Τουρισμού” στην Ιερά Μονή Αβάσσου και Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 17:30 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το έργο με τίτλο “Αναβάθμιση Υποδομών και Υπηρεσιών Προσκυνηματικού Τουρισμού” υλοποιήθηκε από την Μητρόπολη Πρέβεζας με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη δυο ιερών μονών με ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία για την ευρύτερη περιοχή, την Ι.Μ. Κοίμησης Θεοτόκου Αβάσσου και στην Ι.Μ. Αγίων Αποστόλων στο Λιθάρι.

Υλοποιήθηκαν εργασίες που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των Υποδομών και Υπηρεσιών Προσκυνηματικού Τουρισμού με κύριο σκοπό την ανάδειξη και προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την αύξηση της επισκεψιμότητας και την ικανοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος των επισκεπτών.

Στη μονή Αβάσσου έγιναν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του λίθινου δαπέδου, συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των τοιχογραφιών του καθολικού αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές αγιογραφίες και τα υπόλοιπα στοιχεία του ενώ έγινε και διαμόρφωση χώρου προσβασιμότητας ΑΜΕΑ.

Στη μονή Αγίων Αποστόλων στη περιοχή Λιθάρι διαμορφώθηκε ο περιβάλλοντας χώρος και κατασκευάστηκε πρόσβαση ΑΜΕΑ, ενώ συνδέθηκαν οι δύο ναοί (ο παλιός και ο νέος), έγιναν εργασίες συντήρησης και βελτιώθηκε ο εξοπλισμός τους.

Επίσης κατασκευάστηκε προσκυνητάριο προς τιμή του Αποστόλου Παύλου σε αντιστοιχία με τα μνημεία που έχουν κατασκευαστεί στα σημεία που έχει κηρύξει ο Απόστολος Παύλος, προκειμένου να αυξηθεί η προβολή και η επισκεψιμότητα του χώρου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος,  ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος και ο εκπρόσωπος της ΕΠΑνΕΚ.

To παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πρέβεζας κ.κ. Νίκος Παγγές, Γιώργος Σαριάνογλου και Γρηγόρης Κουμπής.

Ομιλητές, οι οποίοι μίλησαν για τα αποτελέσματα των έργων, ήταν:

  • Γεώργιος Σαρηγιαννίδης, θέμα: ‘’ Οικονομοτεχνική παρουσίαση του έργου στα πλαίσια της Πρόσκλησης 141 (Αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών προσκυνηματικού τουρισμού)
  • Παναγιώτης Θεοφιλάκος και Ευφημία Σιγαλού, συντηρητές έργων τέχνης, με θέμα: ‘’ Παρουσίαση των εγρασιών που υλοποιήθηκαν για τη συντήρηση των τοιχογραφιών, του ξυλόγλυπτου τέμπλου και του λίθινου δαπέδου στο καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αβάσσου¨»
  • Θωμάς Μαφρέδας, συντηρητής έργων τέχνης, μελετητής και επιβλέπων του υποέργου 1, θέμα: ‘’Ιερά Μονή Αβάσσου. Το υποέργο της αποκατάστασης στο εσωτερικό του καθολικού της Ιεράς Μονής. Από την αρχή μέχρι το τέλος»
  • Γεώργιος Καραγιάννης, με θέμα: ‘’Μη καταστρεπτικές δοκιμές απεικόνισης στην υπηρεσία του ποιοτικού ελέγχου της συντήρησης αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς»
  • Χρυσάνθη Αναγνώστου, αρχιτέκτων μηχανικός, με θέμα: «Η προσβασιμότητα για όλους σε χώρους λατρείας. Η περίπτωση της Ι.Μ. Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου Πρέβεζας»
  • Δημήτριος Παππάς, πολιτικός μηχανικός, με θέμα « Διαμόρφωση Περιβάλλοντος χώρου Ι.Μ Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου Πρέβεζας.-Προσκλήσεις και λύσεις αντιμετώπισης στο έργο.

Στο τέλος ακούστηκαν ύμνοι και ψαλμοί για τη γιορτή των Χριστουγέννων από τον Χορό Ψαλτών της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης «Chorus Nicopolitanus” υπό τη διεύθυνση του Μιχαήλ Ζάμπα.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00