Αρχική » Πρέβεζα: Αυτοί που μας κλέψανε το βιβλίο από το χέρι … μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι!

Πρέβεζα: Αυτοί που μας κλέψανε το βιβλίο από το χέρι … μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι!

με Βασίλης Κούρκουλας

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπ. Παιδείας θέλοντας να «καλωσορίσουν» τη νέα χρονιά μας ετοιμάζουν «δωράκια» … ιδιωτικά πανεπιστήμια, εθνικό απολυτήριο, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ….! δηλαδή ετοιμάζονται να ψηφίσουν:

Πιο πολλές εξετάσεις για τους πολλούς

και πρόσβαση στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις για τους λίγους που τα έχουν!

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αφορούν όλους τους γονείς και όλους τους μαθητές όλων των τάξεων, αφού η πρόσβαση σ’ αυτά συνδέεται άμεσα με το εθνικό απολυτήριο που χτυπάει ιδιαίτερα τις πρώτες τάξεις του Λυκείου και όλο το Γυμνάσιο.

Με το λεγόμενο «εθνικό απολυτήριο» αλλάζει όλο το Λύκειο, αφού η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει εξετάσεις πανελλαδικού τύπου και στις τρεις τάξεις με τον βαθμό και των τριών τάξεων να μετράει στο απολυτήριο και στον βαθμό πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο.

Με την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο οι ανισότητες μεγαλώνουν για τους πολλούς, αφού, όπως προαναγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας, θα υπάρχουν πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις από την Α΄ Λυκείου με το εθνικό απολυτήριο και με την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ).

Αν τώρα οι γονείς ξεκινάνε το φροντιστήριο στο παιδί τους από το Γυμνάσιο, για να μπορέσει να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις στη Γ΄ Λυκείου, τι θα κάνουν μετά; Θα ξεκινάνε φροντιστήριο από το Δημοτικό; Θα κάνουν φροντιστήριο σε όλα τα μαθήματα, γιατί κάθε μάθημα θα μετρά  στον βαθμό πρόσβασης;

Πόσο χειρότερο θα γίνει το σχολείο;

Πόση πίεση και άγχος θα φορτώσουν ακόμη στις πλάτες των παιδιών μας υποβάλλοντάς τα σ’ έναν αέναο εξεταστικό μαραθώνιο, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για την πραγματική γνώση και μόρφωση που πρέπει να τους παρέχεται;

Από την άλλη, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα θέλουν κόσμο και περισσότερους φοιτητές, οι οποίοι θα κόβονται από τα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτό σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων με λιγότερη χρηματοδότηση, μετακινήσεις καθηγητών, κατάργηση των έτσι κ αλλιώς υποβαθμισμένων παροχών όπως στέγαση, σίτιση κλπ. Έτσι, λοιπόν, θα υπάρχουν ακριβά καλά πανεπιστήμια για αυτούς που θα έχουν να πληρώσουν και υποβαθμισμένα, απαξιωμένα πανεπιστήμια για τους υπόλοιπους.

Πόσο υποκριτικό να ακούμε για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να μη φύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό….!!

Αν πράγματι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει τη φυγή των φοιτητών στο εξωτερικό, γιατί δεν αυξάνει τους εισακτέους στα δημόσια πανεπιστήμια με βάση τις αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες για επιστημονικό δυναμικό;

Γιατί έβαλε την ελάχιστη βάση εισαγωγής και σκέφτεται να βάλει κι επιπλέον εμπόδια για τα παιδιά μας με το εθνικό απολυτήριο;

Γιατί δεν επιτρέπει στα παιδιά μας που δίνουν πανελλήνιες να κατοχυρώνουν βαθμολογίες και να ξαναδίνουν εξετάσεις για δεύτερη και τρίτη χρονιά σε λιγότερα μαθήματα;

Με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια η μόρφωση των παιδιών αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και δεν εξασφαλίζει στα παιδιά μας ούτε καμιά ελευθερία ούτε περισσότερες επιλογές. Αντίθετα, φορτώνει μεγαλύτερο κόστος σε μας τους γονείς και περισσότερη αβεβαιότητα για το μέλλον των παιδιών μας.

Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, όλοι μαζί,  μπορούμε να εμποδίσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ακυρώθηκαν στην πράξη πριν λίγα χρόνια με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Το εθνικό απολυτήριο η κυβέρνηση το είχε εξαγγείλει από το 2019 κι όμως ακόμα το σκέφτεται και το έχει στο συρτάρι. Οι περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό ψηφίστηκαν το 2020, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ και το 2023 τις απέσυρε το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας μετά τις αντιδράσεις που υπήρχαν.

Καλύψεις κενών στην καθαριότητα, επιδιορθώσεις στα σχολικά κτίρια γίνονται μετά από κινητοποιήσεις γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών

Όλα θα κριθούν από τις απαντήσεις που θα δώσουμε και εμείς οι γονείς μέσα από τους Συλλόγους Γονέων και τις Ενώσεις. Θα απαντήσουμε με βάση το δίκιο μας επιλέγοντας να αγωνιστούμε για το σχολείο, τη μόρφωση και το μέλλον που αξίζει στα παιδιά μας. Για όλα αυτά  απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους γονείς, σε όλους τους συλλόγους να συμμετέχουν:

ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗ ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ

Ο Πρόεδρος                                    Η Γραμματέας
Βενετικίδης Θεόδωρος            Μαυροκεφάλου Αθηνά

Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00