Αρχική » Όλγα Γεροβασίλη: Το μόνο που εξασφαλίζει το νομοσχέδιο είναι ότι οι γαλάζιοι κομματάρχες θα συνεχίσουν να διοικούν τον κρατικό μηχανισμό

Όλγα Γεροβασίλη: Το μόνο που εξασφαλίζει το νομοσχέδιο είναι ότι οι γαλάζιοι κομματάρχες θα συνεχίσουν να διοικούν τον κρατικό μηχανισμό

με VasilisKourkoulas

Σημεία από την ομιλία της Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγας Γεροβασίλη, στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για τη δημόσια διοίκηση

Τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς επ’ ουδενί δεν δικαιολογούν τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα από το Ισραήλ. Και είναι απαράδεκτη και αντίθετη με την φιλειρηνική παράδοση της χώρας μας η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από το ψήφισμα του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία” τόνισε στην εισαγωγή της ομιλίας της η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για τη δημόσια διοίκηση.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι “δεν φέρνει καμία αξιοκρατία και καινοτομία. Το μόνο που εξασφαλίζει είναι ότι οι γαλάζιοι κομματάρχες θα συνεχίσουν να διοικούν τον κρατικό μηχανισμό”. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σήμερα τα ίδια επιχειρήματα περί αξιοκρατίας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας, ενώ πέρασαν 3 χρόνια από τον προηγούμενο νόμο που ψήφησε και δεν εφάρμοσε ποτέ (ν. 4735/20).

Η κυρία Γεροβασίλη τόνισε πως “είναι βέβαιο ότι έχουν παρέμβει οι Ευρωπαίοι για να αλλάξετε ρώτα και να φέρετε αυτό το νομοσχέδιο σήμερα” θυμίζοντας ότι “ήδη στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας του Νοεμβρίου 2019 – λίγο μετά το νόμο του επιτελικού κράτους – οι Θεσμοί σας έλεγαν ότι πρέπει να επαναφέρετε την ‘ανοικτή διαδικασία επιλογής για τους διοικητές ΝΠΔΔ (νοσοκομεία) και ΝΠΙΔ’ μέχρι τον Μάιο 2020, για να διασφαλιστούν τα επιτεύγματα της δικής μας κυβέρνησης στην αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης”.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Γεροβασίλη άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο λέγοντας: “Η επιλογή των διοικήσεων θα γίνεται από 5μελή ή 3μελή συμβούλια στα οποία η απόλυτη πλειοψηφία (3/5 ή 2/3) ανά περίπτωση θα αποτελείται από κυβερνητικά στελέχη. Και μάλιστα στα 5μελή θα υπάρχει και εκπρόσωπος της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα ξεφύγει τίποτα. Και χρησιμοποιείτε τη μειοψηφική συμμετοχή εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του ΝΣΚ ως επίφαση αξιοκρατίας. Άλλο κρίσιμο θέμα, η υποβάθμιση των ουσιαστικών προσόντων: Εξίσωση της αποφοίτησης από την ΕΣΔΔΑ με οποιοδήποτε μεταπτυχιακό και η μη μοριοδότηση των διδακτορικών”.

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως “ο κομματικός έλεγχος των πάντων” είναι η αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ για το κράτος, προσθέτοντας πως είναι “αντίληψη καθεστωτική, που δεν έχει καμία σχέση με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία”.

Τέλος, η κυρία Γεροβασίλη κάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ να αλλάξει νοοτροπία, διότι η χώρα πρέπει να πάει μπροστά. “Στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων, έχουμε ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, ένα σύγχρονο δημόσιο τομέα που θα λειτουργεί με κανόνες, αξιοκρατία, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Κυρίως έχει ανάγκη από τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Το οφείλουμε στους νέους ανθρώπους που εγκαταλείπουν απογοητευμένοι τη χώρα, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, στο μέλλον αυτού του τόπου” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με τις δραματικές εξελίξεις στη γειτονιά μας. Και να πω ότι τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς επ’ ουδενί δεν δικαιολογούν τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα από το Ισραήλ. Και είναι απαράδεκτη και αντίθετη με την φιλειρηνική παράδοση της χώρας μας η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από το ψήφισμα του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία.

Μπαίνω στο νομοσχέδιο.

Το Μάιο του 2018 – ήμουν υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης τότε – ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τέταρτη αξιολόγηση για τη Δημόσια Διοίκηση, καθώς οι θεσμοί τότε αναγνώρισαν την πρόοδο στις σχετικές μεταρρυθμίσεις. Και παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, κάναμε σημαντικό έργο, βάζοντας τις βάσεις για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση:

Με τη δημιουργία του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

Με την ηλεκτρονική αξιολόγηση και τη δημιουργία ψηφιακών οργανογραμμάτων και περιγραμμάτων θέσεων εργασίας.

Με τη θέσπιση και εφαρμογή αξιοκρατικού Συστήματος Επιλογής Προϊσταμένων.

Με την εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό.

Με την καθιέρωση της δομημένης συνέντευξης. Και λίγο σε αυτό. Η συνέντευξη αποτελεί μεν αναγκαία συνθήκη για την επιλογή των στελεχών της διοίκησης, στην ελληνική πραγματικότητα όμως ήταν συνυφασμένη με κομματικές παρεμβάσεις και γενικευμένη καχυποψία. Η εισαγωγή της έννοιας “δομημένη” – με την έκδοση και σχετικού εγχειριδίου τότε και το καταθέτω στα πρακτικά – αποτέλεσε σημαντικό βήμα για να περιοριστεί στο ελάχιστο ο υποκειμενισμός της διαδικασίας..

Με τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών.

Με τον κανόνα 1/1 στις προσλήψεις – αποχωρήσεις.

Κυρίως, με ολοκληρωμένη και συνεκτική πολιτική για το Δημόσιο Τομέα, που αποτυπώθηκε στην Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 – 2019.

Μετά ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ. Της “αριστείας” και της “αξιοκρατίας”. Αυτές ήταν οι διακηρύξεις. Αλλά τι έκανε;

Τέσσερα ονόματα θα αναφέρω: Κοντολέων, Πατέρας, Διαματάρης, Λούλης. Υπάρχουν και άλλα. Τους θυμάστε.

Ο πρώτος, διοικητής της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο και αλλάξατε μέχρι και τον νόμο για να τον τοποθετήσετε. Ο δεύτερος, διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας για μερικές χιλιάδες ψήφους. Ο τρίτος, υφυπουργός Εξωτερικών με δήθεν μεταπτυχιακό από το “Κολάμπια”. Ο τέταρτος, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού χωρίς πτυχίο ΑΕΙ.

Στρατιές γαλάζιων στελεχών και μετακλητών. Τσουνάμι απευθείας αναθέσεων. Άνευ προηγουμένου κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Αυτά κάνατε.

Και αφού πέρασαν 3 χρόνια από τον προηγούμενο νόμο που ψηφίσατε και δεν εφαρμόσατε ποτέ (ν. 4735/20), σήμερα μας λέτε τα ίδια: “Βάζουμε φίλτρα αξιοκρατίας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας” είπε η κ. Κεραμέως.

Για να δούμε:

Η επιλογή των διοικήσεων θα γίνεται από 5μελή ή 3μελή συμβούλια στα οποία η απόλυτη πλειοψηφία (3/5 ή 2/3) ανά περίπτωση θα αποτελείται από κυβερνητικά στελέχη. Και μάλιστα στα 5μελή θα υπάρχει και εκπρόσωπος της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα ξεφύγει τίποτα. Και χρησιμοποιείτε τη μειοψηφική συμμετοχή εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του ΝΣΚ ως επίφαση αξιοκρατίας.

Άλλο κρίσιμο θέμα, η υποβάθμιση των ουσιαστικών προσόντων: Εξίσωση της αποφοίτησης από την ΕΣΔΔΑ με οποιοδήποτε μεταπτυχιακό και η μη μοριοδότηση των διδακτορικών. Να συμφωνήσουμε ότι τα τυπικά προσόντα από μόνα τους δε λένε πάντα την αλήθεια. Αλλά αναρωτιέμαι: ένας υποψήφιος για Διοικητής Νοσοκομείου με διδακτορικό στα οικονομικά της Υγείας, να μην πάρει ούτε ένα μόριο, όταν η συνέντευξη παίρνει 800; Περίεργη αντίληψη για την αξιοκρατία.

Αυτή, όμως, είναι η αντίληψή σας για το κράτος. Ο κομματικός έλεγχος των πάντων. Αντίληψη καθεστωτική, που δεν έχει καμία σχέση με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία.

Και είναι βέβαιο ότι εδώ έχουν παρέμβει η Ευρωπαίοι για να αλλάξετε ρώτα και να φέρετε αυτό το νομοσχέδιο σήμερα. Το θεωρώ βέβαιο, διότι ήδη στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας του Νοεμβρίου 2019 – λίγο μετά το νόμο του επιτελικού κράτους – οι Θεσμοί σας έλεγαν ότι πρέπει να επαναφέρετε την “ανοικτή διαδικασία επιλογής για τους διοικητές ΝΠΔΔ (νοσοκομεία) και ΝΠΙΔ”. Μέχρι πότε; Μέχρι τον Μάιο 2020. Γιατί; Για να διασφαλιστούν τα επιτεύγματα της δικής μας κυβέρνησης στην αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Αυτά λέει η Έκθεση. Την καταθέτω στα πρακτικά.

Τελικά, ο “πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός” του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τίποτα άλλο από τον μονοδιάστατο παλαιοκομματισμό της Δεξιάς.

Το είδαμε με τον πιο τραγικό τρόπο στα Τέμπη, με τους ρουσφετολογικούς διορισμούς και τις κομματικές τοποθετήσεις στους οργανισμούς.

Το βλέπουμε αυτές τις ημέρες με το φιάσκο στον ΟΠΕΚΕΠΕ σε βάρος του αγροτικού κόσμου της χώρας.

Με την πολιτική σας δεν αφήνετε να αναπνεύσουν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό για να βρουν ίσες ευκαιρίες.

Η κορωνίδα της καθεστωτικής σας αντίληψης είναι η κακοποίηση του Κράτους Δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Για να ελέγχετε τη ροή του χρήματος και των πληροφοριών. Να μην σας “ξεφεύγει” τίποτα. Και υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών, κάνετε τα πάντα για τη συγκάλυψη. Επιχειρείτε να καταστήσετε τη δικαιοσύνη συνεργό. Και σήμερα διώκονται μέλη της ΑΔΑΕ, που ερευνούσαν το σκάνδαλο, αντί να διώκονται οι ενορχηστρωτές του. Δεν θα επιτρέψουμε τη συγκάλυψη. Δεν θα το επιτρέψει ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας που θα υπερασπιστεί το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο δεν φέρνει καμία αξιοκρατία και καινοτομία. Το μόνο που εξασφαλίζει είναι ότι οι γαλάζιοι κομματάρχες θα συνεχίσουν να διοικούν τον κρατικό μηχανισμό. Αλλάξτε επιτέλους νοοτροπία. Η χώρα πρέπει να πάει μπροστά. Στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων, έχουμε ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, ένα σύγχρονο δημόσιο τομέα που θα λειτουργεί με κανόνες, αξιοκρατία, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Κυρίως έχει ανάγκη από τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Το οφείλουμε στους νέους ανθρώπους που εγκαταλείπουν απογοητευμένοι τη χώρα, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, στο μέλλον αυτού του τόπου.

Σας ευχαριστώ”.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00