Αρχική » Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Πολιτισμού Πρέβεζας AYLA

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Πολιτισμού Πρέβεζας AYLA

με Antazioga

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Πολιτισμού Πρέβεζας AYLA. Οι περίπου 200 χορευτές από διεθνή και τοπικά σχήματα «χόρεψαν» την πόλη και όχι μόνο, για ένα τριήμερο που ξεκίνησε από την πλατεία του Μύτικα και κατέληξε στην παραλιακή της Πρέβεζας. Επισκέπτες αλλά και ντόπιοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό και χαιρέτησαν με επαίνους την διοργάνωση.

Η Τελετή Έναρξης έγινε στην πλατεία του Μύτικα την Πέμπτη 22 Ιουνίου μετά την παρέλαση των συγκροτημάτων μέσα στο χωριό. Μικροί και μεγάλοι, το χορευτικό τουΠολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μύτικα ”ο Μύτικας” χόρεψαν στην πλατεία, ενώ οι προσκεκλημένοι χορευτές και τα συγκροτήματα ενθουσίασαν το κοινό.

Στο Πανόραμα Παραδοσιακών Χορών του Φεστιβάλ στο δροσερό Κηποθέατρο συγκροτήματα και χορευτές από την Σερβία, την Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα και την Κύπρο παρουσίασαν τους χορούς τους την Παρασκευή 23 Ιουνίου το βράδυ.

Το Σάββατο 24 Ιουνίου η Πόλη έγινε Άνω Κάτω,όπως υποσχεθηκαν οι διοργανωτές. Τα χορευτικά συγκροτήματα με αφετηρία την αυλή των δικαστηρίων ξεκίνησαν μια πολύχρωμη παρέλαση μέσα στο ιστορικό κέντρο και όπου έβρισκαν « πρόσφορο έδαφος» για χορό, χόρευαν, χαρίζοντας μια όμορφη εμπειρία στους περαστικούς, ντόπιους και ξένους καθώς και στους θαμώνες των καφέ. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν αυτή του πολύχρωμου στροβιλίσματος του Αιγύπτιου καλλιτέχνη ΧάσσανΜπόλμπολ στο Ρολόι, στο κέντρο της Πρέβεζας.

Τα χορευτικά συγκροτήματα όταν ολοκλήρωσαν την «γύρα» τους στην πόλη κατευθύνθηκαν στον χώρο μπροστά από τα Δικαστήρια όπου έγινε το Υπαίθριο Συμπόσιο Ayla. Το Υπαίθριο Συμπόσιο Ayla ήταν μια πρωτότυπη παρουσίαση με αφορμή και την επέτειο συμπλήρωσης είκοσι χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003) που συμπίπτει και με τα 20 χρόνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Πρέβεζας.

Με την συμμετοχή των χορευτικών γκρουπ και των καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ινδία, την Αρμενία, την Σερβία και την Αίγυπτο μοιραστήκαμε άυλα πολιτιστικά αγαθά που έχουν εγγραφεί στον αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Αρχικά προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους « Ιερά Δάση Ζαγορίου»  σε σκηνοθεσία Κώστα Βρακά και σενάριο της Καλλιόπη Στάρα. Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Υπαίθριου Συμποσίου Ευάγγελος Αυδίκος παρουσίαζε μαζί την ταμία του Συλλόγου Μαρία Ρέντζιου στα ελληνικά και στα αγγλικά τα στοιχεία ενώ οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν και στις γλώσσες τους δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει τον πλούτο και την μουσικότητα των αρμένικων, των αραβικών, των σέρβικων αλλά και την κυπριακή διάλεκτο . Ακολούθησε ομάδα χορευτών της Ψυχαργώς  σε συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Πρέβεζας και με διδασκαλία του χοροδιδάσκαλου Γιάννη Θάνη παρουσίασαν τον Τρανό χορό. Στην συνέχεια οΑρμένικος Πολιτιστικός Σύλλογος «Χαμασκάιν» παρουσίασε το Κοτσαρί, παραδοσιακό ομαδικό χορό από την Αρμενία . Tα εντυπωσιακά Λευκαρίτικα κεντήματα από την Κύπροέφεραν μαζί τους τα μέλη τουΠολιτιστικού Αθλητικού Όμιλου Κλήρου και έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να τα δει από κοντά. Ο Αιγύπτιο καλλιτέχνηςΧάσσανΜπόλμπολ έκανε ένα δείγμα Αραβικής καλλιγραφίαςενώ τον παραδοσιακό χορό Kolo από την Σερβία χόρεψε το νεανικό σύνολο FolkloreensembleBrankoRadicevic.

Ο Χορευτικός Όμιλος Πρέβεζας θα ήθελα να ευχαριστήσει τοΥπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδατου στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Πολιτισμού Πρέβεζας Ayla καθώς και τους συνδιοργανωτές τον Δήμο Πρέβεζας και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Τέλος θα ήθελε να ευχαριστήσει το ΔΣ και τον πρόεδρο Καρλή Παναγιώτη του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού ΣυλλόγουΜύτικα ”ο Μύτικας” αλλά και όλους όσους συμμετείχαν !

Ραντεβού το 2024  !

Ακολουθήστε τον Χορευτικό Όμιλο Πρέβεζας

Websitehttps://ayladancefestival.wixsite.com/aylafestival

στο fbhttps://www.facebook.com/aylainternationaldance

 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00