Αρχική » Με Μεγάλη Επιτυχία Διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Πρέβεζας το τελικό συνέδριο του έργου Fresh Ways

Με Μεγάλη Επιτυχία Διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Πρέβεζας το τελικό συνέδριο του έργου Fresh Ways

με Βασίλης Κούρκουλας

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, στο Ξενοδοχείο Margarona, στην Πρέβεζα, το Τελικό Συνέδριο του διασυνοριακού Έργου: “FRESH WAYS – Cross border Mechanism for Greek Intermodal and Multimodal Transport of Fresh Products”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας «Interreg V/A Greece-Italy 2014-20».

Στο Συνέδριο συμμετείχαν, με φυσική παρουσία αλλά και διαδικτυακά, εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος του έργου, αλλά και πολλοί ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως οι Δήμοι Πρέβεζας και Πάργας, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,  η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, αλλά και πολλοί τοπικοί παραγωγοί φρέσκων αγροδιατροφικών προϊόντων.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Ιωάννη Μπούρη, ο οποίος επεσήμανε τον πολύ σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει o κλάδος των logistics στη περιοχή, και τόνισε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου για την δημιουργία αγροδιατροφικών εφοδιαστικών υποδομών στην περιοχή.  Για αυτό ακριβώς τον λόγο, όπως ανέφερε,  το Επιμελητήριο εκπόνησε εξειδικευμένο Επιχειρηματικό Σχέδιο για την δημιουργία Αγροδιατροφικού Εφοδιαστικού Κέντρου εντός της Βιομηχανικής Περιοχής της Πρέβεζας, στα πλαίσια του έργου FRESH WAYS.

Τον λόγο έλαβε μετά ο Συντονιστής της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Interreg V-A Greece – Italy 2014-2020, κ. Gianfranco Gadaleta, ο οποίος παρουσίασε το νέο πρόγραμμα Interreg V-A Greece – Italy 2021-2027, ενθαρρύνοντας το εταιρικό σχήμα του έργου να υποβάλλει νέα πρόταση ως συνέχεια των σημαντικών αποτελεσμάτων αυτού του έργου.

Ακολούθως, ο κ. Mario Pertile, Διαχειριστής Ειδικών Έργων των Αεροδρομίων της Απουλίας, παρουσίασε τα σημαντικότερα αποτελέσματα του έργου FRESH WAYS, κύριος σκοπός του οποίου είναι η βελτιστοποίηση των υφιστάμενων αεροπορικών επιβατικών δρομολογίων για την αποστολή φρέσκων προϊόντων, σε συνδυασμό με την μεταφορά επιβατών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

Επίσης, ο κ. Andrea Dituri, Ενεργειακός Διαχειριστής των Αεροδρομίων Απουλίας, παρουσίασε τις εγκαταστάσεις υποστήριξης συνδυασμένων πολυτροπικών μεταφορών που κατασκευάστηκαν στο αεροδρόμιο του Μπάρι στα πλαίσια του έργου αυτού.

Τον λόγο έλαβε αμέσως μετά ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Καθ. Δημήτριος Βλάχος, Διευθυντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Εφοδιαστικών Αλυσίδων, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ., ο οποίος παρουσίασε το θέμα: “Νέα Γενιά Αγροδιατροφικών Εφοδιαστικών Κέντρων”.

Στην συνέχεια ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Μπάρι, κ. Fabio Abbrescia, παρουσίασε την Μελέτη Σκοπιμότητας για την ανάπτυξη πολυτροπικών μεταφορών στην κοινή διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Ιταλίας.

Ακολούθως, ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργος Στεφανίδης, και ο επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίων Σαλέντο, κ. Gianvito Mitrano, παρουσίασαν αναλυτικά την ψηφιακή πλατφόρμα που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου FRESH WAYS, με σκοπό την υποστήριξη της διακίνησης φρέσκων αγροδιατροφικών προϊόντων με την χρήση συνδυασμένων μέσων μεταφοράς.

Τέλος ο κ. Βασίλειος Σιωμάδης, στέλεχος της εταιρίας EURICON Ε.Π.Ε. – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και Εξωτερικός Συνεργάτης του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πρέβεζας παρουσίασε το Επιχειρηματικό Σχέδιο για την δημιουργία Αγροδιατροφικού Εφοδιαστικού Κέντρου εντός της Βιομηχανικής Περιοχής της Πρέβεζας, η οποία βρίσκεται ακριβώς επάνω στον οδικό άξονα που συνδέει το Αεροδρόμιο του Ακτίου με το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στο κέντρο μιας περιοχής με πλούσια ιχθυοπαραγωγή αλλά και αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αποτελώντας ιδανικό σημείο για ανάπτυξη υπηρεσιών agrologistics. 

Τέλος, μετά την λήξη του Τελικού Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε διασυνοριακή γαστρονομική εκδήλωση προώθησης και προβολής των τοπικών φρέσκων  αγροδιατροφικών προϊόντων, με την συμμετοχή ενός Ιταλού chef, του κ. Pasquale Lembo, και ενός Έλληνα, του κ. Γιώργου Παλησίδη.

 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00