Αρχική » Εγκαίνια και έναρξη επιχειρησιακής λειτουργίας του Κοινού Κέντρου Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας στην Κακαβιά

Εγκαίνια και έναρξη επιχειρησιακής λειτουργίας του Κοινού Κέντρου Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας στην Κακαβιά

με Βασίλης Κούρκουλας

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου και του Υφυπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας κ. Andi Mahila

Πραγματοποιήθηκαν την 11-04-2023 τα εγκαίνια και η επίσημη έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του Κοινού Κέντρου Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας στην Κακαβιά, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριου Οικονόμου και του Υφυπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας, κ. Andi Mahila. 

Σημειώνεται ότι, η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Επαφής αποτελεί υλοποίηση Διμερούς Συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας που έχει υπογραφεί την 18-01-2021. 

Η λειτουργία του Κέντρου έχει ως στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων Αρχών επιβολής του νόμου, σε περιφερειακό επίπεδο και στην έμπρακτη αναβάθμιση της συνοριακής συνεργασίας στον έλεγχο του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.

Banner

Κύριοι τομείς ανταλλαγής πληροφοριών θα αποτελούν κυρίως η παράνομη μετανάστευση, η εμπορία ανθρώπων, ο βίαιος εξτρεμισμός και η τρομοκρατία, η παραποίηση ταξιδιωτικών εγγράφων, η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, καθώς και παραβάσεις που σχετίζονται με τον τελωνειακό κώδικα.

Ο Έλληνας Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου κατά την παρέμβασή του στην τελετή των εγκαινίων σημείωσε ότι:

«Δουλέψαμε πάρα πολύ συστηματικά με υπομονή και επιμονή και με τη συνδρομή των επικεφαλής των διπλωματικών μας Αρχών στα Τίρανα και στην Αλβανία, όπου συνέβαλαν σημαντικά και οι ίδιοι, ώστε να φτάσουμε σε αυτό το αίσιο τέλος να εγκαινιάσουμε το Κοινό Κέντρο Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας, το οποίο θέλω να επισημάνω ότι θα λειτουργεί και θα στελεχώνεται από αξιωματούχους της αλβανικής αστυνομίας, των αλβανικών τελωνειακών αρχών, της ΕΛ.ΑΣ, των ελληνικών τελωνειακών αρχών και έτσι θα παρέχει τη δυνατότητα επί 24ωρου βάσης να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο».

Από την πλευρά του, ο Αλβανός Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Mahila τόνισε ότι:

«H λειτουργία του κέντρου αυτού, θα βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας της διακίνησης των πολιτών στα σύνορα. Έχουμε θεσπίσει μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών Αρχών, των δυο Χωρών, για την καλύτερη διαχείριση των ροών των μεταναστών στις δυο πλευρές αλλά και των μέσων. Πριν ένα χρόνο, με τον συνάδελφό μου, τον κ. Οικονόμου, ήμασταν πάλι εδώ, σε μια συνάντηση από κοινού, με όλους τους διευθύνοντες της αστυνομίας που σχετίζονται με τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. 

Βασικός στόχος της συνάντησης αυτής, ήταν η βελτίωση της διακίνησης των επισκεπτών από τις δυο πλευρές των συνόρων και η διευκόλυνση προς αυτή την κατεύθυνση, κυρίως στις ημέρες των γιορτών και τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν την πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των δυο αστυνομικών Αρχών».

Παρέμβαση, εξάλλου, στην τελετή υπήρξε και από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία που υπάρχει από τη λειτουργία αντίστοιχων Κέντρων Επαφής με Βουλγαρία και Τουρκία, η οποία αποδεικνύει ότι η συνεργασία τελωνειακών και αστυνομικών Αρχών γειτόνων χωρών, μειώνει δραστικά τους χρόνους ανταπόκρισης στην αναζήτηση και άντληση καθοριστικών πληροφοριών και διευκολύνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας βέλτιστων πρακτικών για την εξάρθρωση κυκλωμάτων.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν οι Πρέσβεις Ελλάδος και Αλβανίας, κα. Καμίτση Κωνσταντίνα και κα. Hajdaraga Luela αντίστοιχα, ο Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα κ. Eltion Verleni, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Σπυρίδων Σκλάβος,  ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτριος Γαζής, η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, κα Παναγιώτα Μητροκώστα, ο Δήμαρχος Πωγωνίου, κ. Κωνσταντίνος Καψάλης και ο Δήμαρχος Δρόπολης, κ. Δημήτριος Τόλης. 

Ακόμη, παραβρέθηκαν τα Μέλη της Κοινής Επιτροπής, και συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς, ο Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Διευθυντής Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, ο Ταξίαρχος κ. Βασίλειος Μουσελίμης, Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, ο κ. Άγγελος Λυμπέρης, Προϊστάμενος της Δ/νσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων & Παραβάσεων και ο κ. Δημήτριος Ράπτης, Προϊστάμενος Γ ́ Τμήματος Δ/νσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων & Παραβάσεων. 

Από αλβανικής πλευράς παραβρέθηκαν ο κ. Saimir Boshnjaku, Ανώτατος Αξιωματούχος, Διευθυντής Τμήματος για τα Σύνορα και τη Μετανάστευση, ο κ. NdueDoci, Διευθυντής της Τοπικής Διεύθυνσης για τα Σύνορα και την Μετανάστευση Αργυροκάστρου, ο κ. Fation Shehu, Διευθυντής της Διεύθυνσης Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου στην Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ο κ. Rubin Shehu, Προϊστάμενος του Τελωνειακού Κλάδου Κακαβιάς. 

Υπογραμμίζεται ότι, ότι τα Κοινά Κέντρα Επαφής αποτελούν βέλτιστη πρακτική (bestpractice) ανταλλαγής πληροφοριών και η αξία τους στην αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος είναι αναγνωρισμένη τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το Κέντρο Επαφής στην Κακαβιά, διευρύνεται εξάλλου η παρουσία της χώρας μας  σε τέτοιου είδους περιφερειακά σχήματα αστυνομικής συνεργασίας, αφού συμμετέχει επιπλέον στο διμερές Κέντρο Επαφής με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα Σερρών και στο τριμερές με τη Βουλγαρία και τη Τουρκία, στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00