Αρχική » Δήμος Αρταίων: Τα δελτία τύπου για Ξενία, κάδους ανακύκλωσης, νέες παιδικές χαρές και φωτιστικά led

Δήμος Αρταίων: Τα δελτία τύπου για Ξενία, κάδους ανακύκλωσης, νέες παιδικές χαρές και φωτιστικά led

με Βασίλης Κούρκουλας

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων:

Χρήστος Τσιρογιάννης: Αίτημα για την μεταφορά της πράξης «Αξιοποίηση του πολιτιστικού κτηρίου Ξενία Άρτας και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Κάστρου» στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο Δήμος Αρταίων με σχετικό έγγραφό του, ζητά από την αρμόδια διαχειριστική αρχή την μεταφορά της ενταγμένης πράξης (αρ. ΕΥΔ/ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ 8839/01-08-2022/1-8-2022)  «Αξιοποίηση του πολιτιστικού κτηρίου Ξενία Άρτας και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Κάστρου» προϋπολογισμού 12 εκ €, από το ΕΣΠΑ 2014-2021 στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στο έγγραφο του, ο Δήμος Αρταίων ενημερώνει την διαχειριστική αρχή για την ενέργειες δημοπράτησης που έχει κάνει μέχρι τώρα και εξηγεί τους λόγους που δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση του έργου, μιας και δεν έχει εγκριθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οπότε και δεν καθίσταται δυνατή η συμβασιοποίηση του έργου μέχρι 31-12-2023, κάτι για το οποίο δεν φέρει ευθύνη ο Δήμος Αρταίων.

Banner

Τονίζει επίσης ότι το κτήριο του Ξενία βρίσκεται εντός του Μεσαιωνικού Κάστρου της Άρτας που χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και ανήκει στη νεότερη αρχιτεκτονική κληρονομιά, καθώς χτίστηκε το 1958 από τον αρχιτέκτονα ομ. καθηγητή ΕΜΠ, Διονύση Ζήβα, υπό την επίβλεψη του θεμελιωτή του ελληνικού μοντερνισμού, Άρη Κωνσταντινίδη. Για το κτίριο του «Ξενία» έχει αποφασιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ ως αρμόδιο όργανο γνωμοδότησης η διατήρηση της όψης του ακινήτου και για το έργο έχουν ληφθεί τρείς (3) αποφάσεις του ΚΑΣ για τη χρήση και για την έγκριση των μελετών με αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις. Επίσης αναφέρεται ότι η μελέτη του έργου αξιοποίησης του Ξενία Άρτας χρηματοδοτήθηκε σε ποσό 154.000 € από πόρους του Δήμου και σε ποσό 254.000 € από πόρους του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». 

Για τους ανωτέρω λόγους και λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ξενία Άρτας είναι για τριάντα (30) χρόνια κλειστό, το πάγιο αίτημα της Αρτινής κοινωνίας για Κάστρο και Ξενία ανοικτό καθώς και το γεγονός ότι για τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει κατά τη διαγωνιστική διαδικασία δεν έχει ευθύνη ο Δήμος Αρταίων, ζητά να μεταφερθεί η πράξη «Αξιοποίηση του πολιτιστικού κτηρίου Ξενία Άρτας και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Κάστρου» προϋπολογισμού 12 εκ € στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.

 

1.400 καφέ κάδοι στην Άρτα

Για μια Άρτα ακόμα πιο καθαρή.

Με την τοποθέτηση από τον Δήμο Αρταίων συνολικά 1.400 καφέ κάδων σε κεντρικά σημεία του Δήμου, μικρών κάδων για  πολυκατοικίες  και κάδων κομποστοποίησης για τα χωριά του Δήμου Αρταίων, ξεκίνησε μια ακόμη μορφή ανακύκλωσης για την Άρτα και συγκεκριμένα το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων. Η χρηματοδότηση του έργου είναι από το ΠΕΠ Ηπείρου ΕΣΠΑ.

Η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση ήταν για τον Δημοτική Αρχή Τσιρογιάννη βασική προτεραιότητα, δίνοντας  έμφαση στη διαλογή στην πηγή προωθώντας την ανακύκλωση και επεκτείνοντας το δίκτυο με την τοποθέτηση του καφέ κάδου.

Ειδικότερα οι καφέ κάδοι βιοαποβλήτων που  τοποθετήθηκαν, αξιοποιούν  τα οργανικά απόβλητα που προκύπτουν από την κουζίνα μας (φλούδες φρούτων, τσιόφλια αυγών, στάχτες κτλ). Επιπλέον η αποκομιδή τους πραγματοποιείται με τα δύο (2) νέα ενεργειακά αποδοτικά απορριμματοφόρα που προμηθεύτηκε ο Δήμος Αρταίων.

Στόχος του Δήμου είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των κατοίκων,  για το πρόγραμμα της περισυλλογής των βιοαποβλήτων, και για αυτό «τρέχει» σχετική καμπάνια με ενημερωτικά σποτ και φυλλάδια, 

Με την διαλογή των αστικών απορριμμάτων στην πηγή, επιτυγχάνεται η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση πόρων με ανταποδοτικά οφέλη προς τους δημότες.

Νέες παιδικές χαρές σε Μύτικα και Απόμερο
Φωτιστικά led σε όλες τις πλατείες της Δ.Ε Αμβρακικού
Χρ. Τσιρογιάννης « Ο στόχος μας κάθε γειτονιά και μια παιδική χαρά, έγινε πραγματικότητα».

Τη δυνατότητα να απολαμβάνουν καθημερινά το παιχνίδι τους με άνεση και ασφάλεια, έχουν πλέον τα παιδιά στο Μύτικα και στο Απόμερο. Με τη Δημοτική Αρχή να κατασκευάζει δύο νέες παιδικές χαρές το όραμα του Χρήστου Τσιρογιάννη, να έχει κάθε γειτονιά και μια παιδική χαρά έγινε πραγματικότητα.

Οι παιδικές χαρές που παραδόθηκαν σε Μύτικα και Απόμερο, με χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα Leader, διαθέτουν τις πιο σύγχρονες και λειτουργικές προδιαγραφές και είναι πιστοποιημένες ως προς την ασφάλεια τους.

Επιπλέον σε όλες τις πλατείες της Δ.Ε Αμβρακικού ολοκληρώθηκε και η αντικατάσταση των φωτιστικών με νέους στύλους και φωτιστικά led παρέχοντας καλύτερη ποιότητα φωτισμού.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00