Αρχική » Αναβίωσε το έθιμο με τα πολυσπόρια και στη δομή του Κ.Η.Φ.Η στο Δήμο Πρέβεζας

Αναβίωσε το έθιμο με τα πολυσπόρια και στη δομή του Κ.Η.Φ.Η στο Δήμο Πρέβεζας

με Βασίλης Κούρκουλας

Με αρκετές παραλλαγές σε ολόκληρη την χώρα φτιάχνουν τα “Πολυσπόρια”την παραμονή ή την ημέρα της γιορτής της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας , δηλαδή στα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.

 Έτσι και φέτος όπως και κάθε χρόνο έγινε η αναβίωση του  εθίμου στη δομή Κ.Η.Φ.Η. στο Δήμο Πρέβεζας. Οι κυρίες της δομής παρασκεύασαν πολυσπόρια, αλλά και άλλα παραδοσιακά εδέσματα όπως τηγανίτες και γαλατόπιτες  που μοιράστηκαν σε όλους τους  ωφελούμενους.  


  Τα πολυσπόρια είναι ουσιαστικά κάτι σαν οσπριάδα, που συνδυάζει όσπρια και δημητριακά σε μια σούπα. Κάποιοι μάλιστα βάζουν μέσα και ξηρούς καρπούς και το σερβίρουν με ζάχαρη, και κανέλα.

  Στις αγροτικές  περιοχές που επικρατεί το έθιμο  αυτό οι γυναίκες της οικογένειας πήγαιναν ένα πιάτο πολυσπόρια στην εκκλησία για να «διαβαστεί» κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, το υπόλοιπο το μοίραζαν στη γειτονιά, το έτρωγαν στο σπίτι με την οικογένεια και ό,τι περίσσευε το έδιναν στα ζώα που χρησιμοποιούσαν για το όργωμα του χωραφιού ή το έριχναν στο χωράφι για καλή σοδιά.

Η Δομή «Κ.Η.Φ.Η.στο Δήμο Πρέβεζας»  έχει ενταχθεί  στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»  στον άξονα προτεραιότητας  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ  ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείo.

 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00