Το γεγονός ότι ο Δήμος Πάργας είναι ανήμπορος να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα παραδέχθηκε ο Δήμαρχος Πάργας κατά την διάρκεια της ειδικής απολογιστικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.
Στην ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης “Βήμα στο αύριο” Αδάμ Καούρη για τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Πάργας για να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη κατάσταση με τις θανατώσεις αδέσποτων ζώων στο Δήμο Πάργας, ο Δήμαρχος Πάργας “σήκωσε τα χέρια ψηλά” και πέταξε το “μπαλάκι των ευθυνών” στο κράτος λέγοντας πως τα έχει φορτώσει στους δήμους και ότι κανένας αντιδήμαρχος δεν θέλει να αναλάβει τα αδέσποτα καθώς όπως τόνισε “κινδυνεύει να πάει φυλακή”.
Αναφορικά με το καταφύγιο αδέσποτων ζώων που ολοκληρώνεται και σε αντίθεση με την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής τον Μάϊο του 2021 για το έργο, στην οποία έκανε λόγο για σύγχρονο χώρο φιλοξενίας, ο Δήμαρχος Πάργας είπε ότι τελικά θα είναι έναν μίνι καταφύγιο – ιατρείο στο οποίο θα γίνονται οι εμβολιασμοί και οι στειρώσεις με συμβάσεις που θα κάνει ο Δήμος με κτηνιάτρούς και δεν θα φιλοξενούνται σε αυτό τα ζώα.
Από την συζήτηση ωστόσο δεν έγινε ξεκάθαρο αν ο Δήμος Πάργας κάνει τις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων καθώς αρχικά ο Δήμαρχος Πάργας ανέφερε ότι κάθε χρόνο κάνει συμβάσεις για τροφές, στειρώσεις και αποπαρασιτώσεις, ωστόσο στην συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση του κ. Καούρη για το πότε και ποιός έκανε τις μαζικές στειρώσεις, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μπούσιος ανέφερε ότι τις έκαναν εθελοντές από την Αθήνα, των οποίων ο Δήμος κάλυψε μόνο την διαμονή.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων από τους Δήμους είναι ξεκάθαρο, ωστόσο με την φράση του ίδιου του Δημάρχου ότι “κινδυνεύουν με φυλακή” όσοι έχουν αρμοδιότητα τα αδέσποτα προφανώς εννοείται ότι ο Δήμος Πάργας το ακολουθεί μόνο κατά το δοκούν.
Ο Δήμος Πάργας ως αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή, τη διενέργεια στείρωσης, καταγραφής, σήμανσης, καθώς και για την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, εντός των διοικητικών ορίων του και υποχρεούται βάσει νόμου, να διαθέτει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, σε δωδεκάμηνη βάση και υποχρεωτικά, δράσεις για:
(α) την περισυλλογή,
(β) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς,
(γ) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης,
(δ) τη στείρωση,
(ε) εύρεση αναδόχου
(στ) τη φιλοξενία
(ζ) την υιοθεσία,
(η) τη μέριμνα και την παρακολούθηση των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων σκύλων και γατών τα οποία έχουν εμβολιαστεί, στειρωθεί, σημανθεί ηλεκτρονικά και έχουν επανενταχθεί στο οικείο περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο περισυλλέχθηκαν.
Επίσης, ο Δήμος Πάργας μπορεί, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται για τους σκοπούς του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, συνάπτοντας σχετική έγγραφη συμφωνία, με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, η παράταξη “Βήμα στο αύριο” ζητά να συγκλιθεί η πενταμελής επιτροπή που έχει συσταθεί για την διαχείριση τους. Προτείνει ο Δήμος να δόσει κίνητρα στους δημότες για την στείρωση των ζώων συντροφιάς, ενώ είναι ανάγκη και πρέπει το μίνι καταφύγιο όπως το χαρακτήρισε ο Δήμαρχος, να επεκταθεί και να γίνει κανονικό καταφύγιο φιλοξενίας αδέσποτων στα πρότυπα καταφυγίων που έχουν κατασκευάσει άλλοι Δήμοι της χώρας μας.
Όπως, αναδείχθηκε από την συζήτηση, ο Δήμος Πάργας όχι μόνο δεν έχει συντάξει και υλοποιήσει επιχειρησιακό πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων με την παροχή της ευχέρειας συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που είναι καταχωρημένες στο σχετικό υπομητρώο του ΕΜΖΣ, αλλά αδυνατεί και να ακολουθήσει στο ακέραιο την νομοθεσία. Κάτι που αναδεικνύεται τόσο από τα περιστατικά των τελευταίων ημερών, αλλά και από τις ολοένα και αυξανόμενες επιθέσεις σε πολίτες.
Δυστυχώς, η Δημοτική αρχή είναι ανίκανη να αντιληφθεί και κυρίως να αντιμετωπίσει και αυτό το σοβαρό ζήτημα.