Αρχική » Καχριμάνης: “Αρωγός η Περιφέρεια Ηπείρου για την επέκταση και εκσυγχρονισμό του ΤΕΠ ΠΓΝΙ και όλων των δομών Δημόσιας Υγείας”

Καχριμάνης: “Αρωγός η Περιφέρεια Ηπείρου για την επέκταση και εκσυγχρονισμό του ΤΕΠ ΠΓΝΙ και όλων των δομών Δημόσιας Υγείας”

με Βασίλης Κούρκουλας

“Στα θέματα Δημόσιας Υγείας δεν χωρούν αντιπαραθέσεις, ούτε νομίζω και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε αυτή την αίθουσα. Όλοι θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες Υγείας, όλοι θέλουμε να έχουμε σύγχρονες υποδομές, στελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι εκείνο που στα 30 χρόνια λειτουργίας του,  έχει ανεβάσει το επίπεδο των Υπηρεσιών Υγείας σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Χρειάζεται όμως περαιτέρω αναβάθμιση, η οποία αφορά το ΤΕΠ» 

Τα παραπάνω τόνισε εισαγωγικά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση σχετικής Επερώτησης που είχε καταθέσει η Περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση». 

Ο Περιφερειάρχης έκανε εκτενή αναφορά στη μελέτη που εκπονήθηκε για την επέκταση του ΤΕΠ, στη συνδρομή της Περιφέρειας για την εξεύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, ενώ αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου για τη βελτίωση των υποδομών των Δημόσιων Δομών Υγείας. Επανάφερε την πρότασή του για τη μεταφορά της αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας στις Περιφέρειες, ενώ ένα από τα θέματα που θα θέσει στο νέο Υπουργό Υγείας θα είναι η δημιουργία ξεχωριστής Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου. 

Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης τόνισε και τα εξής:

Το ΤΕΠ  ΠΓΝΙ λειτουργεί από 30ετιας στον ίδιο χώρο μέχρι και σήμερα. Η δημιουργία του βασίστηκε στην λογική ότι το ΠΓΝΙ θα  παρέχει αποκλειστικά τριτοβάθμια περίθαλψη. 

Όμως στην ελληνική πραγματικότητα τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς μόλις τώρα αρχίζει να οργανώνεται δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης,  με σκοπό την αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων δομών 

 Οι ελλείψεις σε χώρους και υποδομές είναι υπαρκτές,   καθώς αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των προσερχόμενων επειγόντων περιστατικών προς εξέταση.   Από  λίγες δεκάδες χιλιάδες  που ήταν προ δεκαετίας σε περισσότερους από 70.000  που προσήλθαν  το 2023.

 Το  55% δε των ασθενών προέρχεται από περιοχές  εκτός  του Ν Ιωαννίνων.

Επιπρόσθετα,  η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΤΕΠ σε χώρους και υλικοτεχνική υποδομή,  ανεξάρτητη από εκείνη του λοιπού ΠΓΝΙ

 Η αναγνώριση αυτών των σύγχρονων αναγκών που προέκυψαν επέβαλλε τη σύνταξη οργανωμένης μελέτης για το ΤΕΠ, στα πλαίσια του ρυθμιστικού σχεδίου του νοσοκομείου, από ειδικό μελετητικό γραφείο.   

Η μελέτη προβλέπει  τη δημιουργία κτιρίου με υπόγειο και δυο ορόφους  σε εγγύτητα και συνέχεια  με το νυν υπάρχον  ΤΕΠ.  

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέχεται  στα  12 εκ. ευρώ. Περιλαμβάνει την ανέγερση του νέου κτιρίου που θα στεγάζει τις λειτουργίες που αναφέρονται στην επερώτηση και πολλές  άλλες αναγκαίες σήμερα που απαιτούνται για την λειτουργία ενός υπερσύγχρονου ΤΕΠ  σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.  

Την αναγκαιότητα της επέκτασης του ΤΕΠ και του εκσυγχρονισμού διαπίστωσαν όλοι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που επισκέφτηκαν τα Ιωάννινα , η κ.  Γκάγκα στην οποία αναφέρεστε στην επερώτησή σας.   Αλλά και πρόσφατα  η Γ.Γ.  κ. Βιλδιρίδη και ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης υιοθέτησαν το ρυθμιστικό σχέδιο σε ότι αφορά το ΤΕΠ   και υποσχέθηκαν ότι θα   αναζητήσουν χρηματοδοτικές πηγές για την υλοποίησή του. 

Όσον αφορά την χρηματοδότηση από   το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πόροι για την αναβάθμιση κτιρίων και υποδομών  κέντρων Υγείας, ΤΕΠ και εξωτερικών ιατρείων αφορούσαν όλη την επικράτεια και διανεμήθηκαν σε όλη την επικράτεια  αντίστοιχα δε  και στην περιοχή μας. 

Το ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για το ΤΕΠ ήταν 1,7 εκ. ευρώ. Είναι ποσό  σημαντικά μικρότερο από το απαιτούμενο για την υλοποίηση του έργου της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού του ΤΕΠ και βέβαια δεν αρκούσε για την υλοποίηση της μελέτης που είχε συνταχθεί.   

Η Περιφέρεια  Ηπείρου αντιλαμβάνεται απολύτως την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου αυτού,  όπως άλλωστε έμπρακτα έχει αποδείξει το ενδιαφέρον της για την  αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην  περιοχή μας. 

 

Ενδεικτικά αναφέρω την ενίσχυση όλων των δομών στην Ήπειρο ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες της πανδημίας. 

  • Ειδικά για το ΠΓΝΙ χρηματοδοτήθηκε η ταχεία διαμόρφωση χώρων και η μετατροπή τους σε μονάδες νοσηλείας περιστατικών COVID    με αρνητική πίεση,  4 μονάδες ενηλίκων και μια στην παιδιατρική.  

Να σας θυμίσω  ότι σε πολύ λίγα (τρία) νοσοκομεία της Αθήνας υπήρχαν θάλαμοι αρνητικής πίεσης,  με αποτέλεσμα  την κρίσιμη εκείνη περίοδο οι ασθενείς να νοσηλεύονται  σε υψηλού επιπέδου συνθήκες και οι γιατροί,  οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας. 

  • Κατασκευάσαμε επίσης το προκάτ Κτίριο για τη λειτουργία του ΤΕΠ, όπως και το προκάτ για το νοσοκομείο της Πρέβεζας. 
  • Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε αναλάβει την μεταφορά δειγμάτων, μέχρι να οργανωθεί ο έλεγχος εδώ τοπικά από το μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου και ακόμα και μέχρι σήμερα προσφέρει αναλώσιμο υλικό (ποδιές,  γάντια, μάσκες,  αντισηπτικά    κλπ).
  • Είχαμε προμηθευτεί και εγκαταστήσει μηχανήματα ελέγχου για COVId.  
  • Συνδράμαμε τη λειτουργία των ΚΟΜΥ, ενώ σε ταχύτατο   χρόνο μεταμορφώσαμε στην κυριολεξία τους χώρους του  κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ στους Αμπελόκηπους  σε ευπρεπείς και λειτουργικούς,  στο οποίο σήμερα λειτουργεί  σύγχρονο και ασφαλές εμβολιαστικό κέντρο. 

Να αναφέρω επίσης: 

  • τη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας με 845.000 ευρώ την αναβάθμιση του νοσοκομείου Πρέβεζας, την ολοκλήρωση του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας κ.α.
  • τη συνδρομή σε πολλά ζητήματα που μας έχουν τεθεί κατά καιρούς για το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας, όπως συντηρήσεις κτιρίων, προμήθεια καυσίμων και επιπλέον προμηθεύσαμε ένα ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Βουργαρελίου. 

 

Όλα αυτά χωρίς να ανήκουν οι υποδομές και η λειτουργία των δομών Δημόσιας Υγείας  στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Πάντα ενεργούμε σε συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και την 6η ΥΠΕ και με υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων. 

Ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στην ενίσχυση των δομών Υγείας, όπως είναι η ένταξη του ΤΕΠ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά και η περαιτέρω βελτίωση των δομών των άλλων νοσοκομείων της Ηπείρου». 

 

Εκλογή  εκπροσώπων για ΕΝΠΕ- Επιτροπών

Περιβάλλοντος και Κοινωνικών  Θεμάτων

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση εξέλεξε ως εκπροσώπους στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος τους εξής περιφερειακούς συμβούλους:

Από την παράταξη της πλειοψηφίας τους: Ιωάννη Κατέρη και Παναγιώτα Μητροκώστα και από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης τους: Ιωάννη Στέφο και Στέφανο Ζούμπα.

Στη συνέχεια εξελέγησαν τα μέλη των Επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος εκλέχτηκαν: 

Από την παράταξη της πλειοψηφίας τακτικά μέλη οι:

Λαζάνης Χάρης, 

Παπαρούσης Χριστόδουλος

Περιστέρη Ελένη

Αρλέτου Αικατερίνη

Γαϊτανίδης Πρόδρομος

Γκογκάκη Μαργαρίτα

Από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης τακτικά μέλη  οι:

Κορωναίος Θεόδωρος

Λιούρης Θεοχάρης

Ζέκα – Πάσχου Κωνσταντίνα

Υφαντής Σπυίδων

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων   οι:

Από την παράταξη της πλειοψηφίας τακτικά μέλη οι:

Μητροκώστα Παναγιώτα

Βλέτσας Βασίλειος 

Κίτσιος Κωνσταντίνος

Γκογκάκη Μαργαρίτα

Σίμου-  Τάσιου Αναστασία

Λαζάνης Χάρης

Από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης οι:

Δημητριάδης Σάββας

Παπαχρηστάκης Άλκης

Πρέντζας Γεώργιος

Τάτση Μαγδαληνή 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00